Медведев: В Молдова имат право на протести, но не на цветни революции
Медведев: В Молдова имат право на протести, но не на цветни революции / снимка: БГНЕС

В Молдова имат право да протестират заради резултатите от парламентарните избори, но тези протести трябва да бъдат в рамките на закона, а не под формата на "цветни резолюции", заяви руският президент Дмитрий Медведев в интервю за телевизия НТВ, което ще бъде излъчено на 19 април, информира БГНЕС.

 

„Абсолютно не мога да приема като политически лидер, който не може да се отнася равнодушно към тези процеси, формите, в които те протичат", подчерта Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му подобна оценка на събитията е била дадена и от молдовския президент Владимир Воронин, с който той е разговарял по телефона. "Разбирам, че хората могат да бъдат недоволни от изборните резултати, мога да разбера, когато опозицията иска от властите едни или други действия, даже повторно преброяване на гласовете", каза Медведев, „но всичко това трябва да бъде в рамките на законните юридически процедури", подчерта стопанинът на Кремъл.

 

На 5 април в бившата съветска република се състояха парламентарни избори на които победи пропрезидентската Комунистическа партия. Това доведе до вълна от насилие, която заля Кишинев. Недоволните представители на опозицията искаха отмяна на резултатите, за които твърдят, че били фалшифицирани. Конституционният съд взе решение за повторно преброяване на гласовете. Предварителните данни потвърдиха, победата на комунистите и установиха, че не е имало нарушения. Това заяви говорителят на молдовската ЦИК Юрий Чокан. Комунистите ще разполагат с мнозинство от 60 мандата в 101-членния парламент.