"Просто няма да има руски газ в Европа, ако ЕС въведе таван на цените му“. Това заяви заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, коментирайки призива на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за въвеждане на таван на цените на руския газ.

"Ще стане като с петрола. В Европа просто няма да има руски газ", предупреди Медведев. 

От Г-7 също призоваха за незабавно въвеждане на таван на цените на руския петрол. Индустриалните сили от Г-7 заявиха, че "спешно" ще пристъпят към въвеждане на ценови таван за вноса на руски петрол, тъй като се стремят да засилят санкциите срещу Москва.

"Ангажираме се спешно да работим по финализирането и прилагането на тази мярка", заявиха в изявление финансовите министри от Г-7, без да уточняват размера на ограничението.

За първи път от март: Цената на газа в Европа прехвърли 3000 долара

"Стремим се да създадем широка коалиция, за да постигнем максимална ефективност, и призоваваме всички държави, които все още се стремят да внасят руски петрол и петролни продукти, да се ангажират да го правят само на цени, равни или по-ниски от горната граница на цените."

Кремълският говорител Дмитрий Песков също коментира темата и предупреди, че Русия ще спре да продава петрол на държави, които налагат ценови ограничения на руските енергийни ресурси - ограничения, които според Москва биха довели до значителна дестабилизация на световния петролен пазар, съобщава Ройтерс.

"Компаниите, които налагат таван на цените, няма да бъдат сред получателите на руски петрол", заяви Песков пред репортери в конферентен разговор, подкрепяйки коментарите, направени в четвъртък от заместник министър-председателя Александър Новак.

Медведев: Цената за европейската демокрация е студът в апартаментите и празните хладилници

"Ние просто няма да си сътрудничим с тях на непазарни принципи", каза Песков.

По-рано тази година Европейският съюз наложи частична забрана за закупуване на руски петрол, която според Брюксел ще спре 90% от руския износ за 27-членния блок, когато влезе напълно в сила.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че е време ЕС да обмисли подобен ценови лимит за покупките на руски газ.

Песков заяви, че европейските граждани са тези, които плащат цената за подобни стъпки, наложени в отговор на военната кампания на Москва в Украйна.

"Енергийните пазари са в трескава фаза. Това се отнася най-вече за Европа, където антируските мерки доведоха до ситуация, в която Европа купува втечнен природен газ (LNG) от САЩ за много пари - неоправдани пари. Американските компании стават все по-богати, а европейските данъкоплатци - все по-бедни", каза Песков.

Медведев: Русия ще определя условията за бъдещ мир в Украйна

Русия проучва как таванът на цените на износа на петрол може да се отрази на икономиката ѝ, каза Песков.

"Едно нещо може да се каже с увереност: подобен ход ще доведе до значителна дестабилизация на петролните пазари."

Преди Русия да изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари, Европа беше дестинация за почти половината от руския износ на суров петрол и петролни продукти, по данни на Международната агенция по енергетика. През 2021 г. блокът е внасял 2,2 млн. барела на ден суров петрол, 1,2 млн. барела рафинирани продукти и 0,5 млн. барела дизелово гориво на ден, като най-големите клиенти са били Германия, Полша и Нидерландия. 
 
БГНЕС