Медведев отдавна е разбрал кой е издал 10-те руски шпиони в САЩ
Медведев отдавна е разбрал кой е издал 10-те руски шпиони в САЩ / Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев, който участва в срещата на върха на Г-20 в Сеул, потвърди информациите на пресата, според които разкриването това лято на 10-те руски шпиони, работещи под дълбоко прикритие в САЩ, е било в резултат на предателство на висше длъжностно лице от руските разузнавателни служби, предадоха световните агенции.

"За мен в тази новина няма нищо ново. Знаех това в деня, в който се случи, с всичките му подробности", заяви Медведев по време на среща с журналисти в кулоарите на Г-20.

Руският президент обаче изтъкна, че Русия трябва да извлече поуки от случилото се. "Трябва да доведем докрай разследването и да си извлечем поука", заяви държавният глава.

Вчера руският вестник "Комерсант" съобщи, че руските шпиони в САЩ са били разкрити благодарение на информация, предоставена на американските тайни служби от бивш ръководен кадър в руското външно разузнаване. Вестникът идентифицира този човек като полковник Шчербаков, пише БТА.

Според руския всекидневник разкриването в САЩ на шпионската мрежа е станало повод за голямо вътрешно разследване в Русия. Руските медии днес съобщиха, че заради случая може да се стигне до смяната на директора на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков. На негово място може да бъде назначен Сергей Наришкин, началник на кабинета на Медведев.

Още през юли руският премиер Владимир Путин намекна, че става дума за голямо предателство и припомни, че предателите винаги свършват зле.