Медведев определи атентата срещу Евкуров като терористичен акт
Медведев определи атентата срещу Евкуров като терористичен акт / снимки: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев осъди "терористичния акт", извършен от "бандити" след атаката срещу президента на руската република Ингушетия, при която той беше тежко ранен, предаде АФП.

"Атаката срещу президента на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров е терористичен акт. Това е акт, извършен от бандити", заяви Медведев, цитиран от руските агенции на извънредна среща с директора на Федералната служба за сигурност Александър Борнтиков и с министъра на вътрешните работи Ташид Нургалев, съобщава БГНЕС.

"В последно време президентът на Ингушетия работи много за възстановяването на реда и гражданския мир в републиката. Това не се харесва на бандитите", допълни държавният глава.

Евкуров беше тежко ранен тази сутрин в главния град на Ингушетия Назран, след като натъпкана с експлозиви кола избухна при преминаването на президентския кортеж по федералната магистрала „Кавказ”.

Спешната операция, която се наложи да бъде извършена на президента, в приключила, съобщи ИТАР-ТАСС. Той е транспортиран от операционната зала към реанимация. Междувременно от руското министерство на извънредните ситуации са изпратили самолет, който да транспортира ранените при покушението.

Първоначално в информациите се съобщаваше, че никой не е пострадал. След това от вътрешното министерство на републиката съобщиха, че при покушението са били ранени президентът Юнус-Бек Евкуров, неговият по-малък брат Увайс и един от неговите охранители. „Всички те са хоспитализирани”, каза говорителят на ведомството. Информацията за това, че Евкуров е пострадал потвърди пресслужбата на президентството.