Медведев обвини НАТО за конфликта в Кавказ
Медведев обвини НАТО за конфликта в Кавказ / снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че НАТО е предизвикала конфликта в Кавказ, който противопостави Русия на Грузия, съобщи Франс прес.

Според Медведев конфликтът в Грузия е доказал неспособността на НАТО да гарантира сигурността в Европа, което създавало необходимостта от нов механизъм за сигурност.

"Това се разбира добре дори от онези европейски колеги, които в лични разговори ме уверяват, че няма за какво да се безпокоим. НАТО ще се погрижи за всичко. И какво реши НАТО? НАТО само провокира конфликта и нищо повече", посочи Медведев на среща с представители на обществени организации в Кремъл, цитиран от ИТАР-ТАСС. Руският президент отново подчерта позицията си, че след събитията в Кавказ нараства необходимостта от сключване на голям европейски договор.

Медведев заяви също, че не желае споровете със Запада да изтласкат Русия зад нова желязна завеса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. По същество ни тласкат към път на развитие, основан не на сътрудничество с другите страни, а по пътя на автономното развитие, зад глухи линии и железни завеси. Но това не е нашият път, подчерта руският президент. Той увери аудиторията, че Русия няма да допусне да се отклони от курса на развитие на демокрацията и сътрудничеството и да поеме по пътя на самоизолацията и авторитаризма.

Сега най-главното пред Русия е модернизацията на държавата и развитието на икономиката и предприемачеството, каза Медведев.