Медведев нареди проверка на московски летища
Медведев нареди проверка на московски летища / снимка: Reuters

Руските авиокомпании Аерофлот и Сибир отменят днес близо 70 вътрешни полета от московското летище Домодедово, съобщи министърът на транспорта Игор Левитин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Левитин разкритикува администрацията на Домодедово, че летището не е било закрито по време на прекъсването на електрозахранването на 26 декември. "Защо аерогарата е
продължила да приема пътници", попита той.

По-рано днес говорителката на междурегионалната транспортна прокуратура Руфина Невзорова обяви, че ще бъде извършена проверка за масовото задържане на полети на Домодедово и другото московско летище, Шереметиево, както и дали са били спазени правата на пътниците. Проверката е наредил лично президентът Дмитрий Медведев на главния прокурор Юрий Чайка, пише БТА.

На 26 декември заради ледения дъжд над Москва летището остана 10 часа без електричество. За това време бяха отменени 80 полета, а 109 самолета за тази дестинация не можаха да кацнат.

Същия ден 50 самолета не можаха да излетят и от Шереметиево. Те бяха задържани заради силното заледяване на машините и на пистите за излитане и кацане. В момента на Домодедово се намират около 8000 души, съобщи говорителка на летището. Държавната авиационна компания е  на мнение, че ситуацията на летището ще се нормализира до 2-3 дни.