Медузи нападнаха плажовете на Испания
Медузи нападнаха плажовете на Испания / netinfo

Хиляди курортисти, пристигнали за почивка на средиземноморското крайбрежие, пострадаха в резултат на нашествие на огромни пасажи от медузи.

Множество туристи се оплакват от изгаряния, получени по време на къпане. В резултат на това в Испания бе решено да бъдат закрити част от плажовете. Сериозно страдат от медузите почиващите в Сицилия и на африканското средиземноморско крайбрежие. От началото на лятото над 30 000 души са пострадали от медузи.

Морските биолози твърдят, че медузите са се приближили до брега заради горещото време. Друга причина е намаляването на рибата вследствие на прекомерния улов. Специалисти от природозащитната група “Oceana” са изчислили, че в някои райони на испанското средиземноморско крайбрежие концентрацията на медузи е 10 броя на кубически метър.

Франциск Питърс от Института за морска наука в Барселона смята, че водата в морето е по-топла и по-солена заради намалялото количество сладка вода, която се влива от реките. По този начин според него акваторията на откритото море, където обикновено живеят медузите, се е приближила до брега. Той смята също, че прекомерният улов намалява естествените врагове на медузите – рибата тон и костенурките.

95% от изгарянията от медузи не са опасни за живота на хората, но при някои може да предизвика алергична реакция.