Медицинските грижи вече не са основен проблем в Хаити
Медицинските грижи вече не са основен проблем в Хаити / Reuters
Медицинските грижи вече не са основен проблем в Хаити
26175
Медицинските грижи вече не са основен проблем в Хаити
  • Медицинските грижи вече не са основен проблем в Хаити

Храната, водата и подслонът са основните проблеми, които предстоят да бъдат разрешени сред пострадалото от земетресението население на Хаити. Медицинските грижи вече не са основен проблем. Това заяви д-р Александър Парашкевов, ръководител на екипа от медици на Военномедицинската академия, които бяха изпратени на хуманитарна мисия там.

Военният екип от петима медици се завърна в България и беше награден на специална церемония от военния министър Аню Ангелов. На церемонията присъства и френският посланик в България Етиен дьо Понсен. Българските медици работиха под френско командване в Порт-о-Пренс.

Ето какво разказа д-р Александър Парашкевов: „Все още не съм правил статистика и обработил материалите, но имаме някъде над 1000 пациенти, преминали за обслужване и консултации, и 50-60 хирургични и травматологични интервенции. Всеки ден виждахме трагедията и се докосвахме до нея, за съжаление. Всеки идваше със своя проблем, със своята трагедия, виждахме ги за момент и заминаваха. Лошото е, че всеки пети пациент от пострадалите беше дете. Трудно е човек да издържи на гледката на дете, обикновено бездомно или с един родител и т.н. Това е много тежко като гледка и като възприятие. Но когато работим, игнорираме това, за да сме адекватни. Според мен засега чисто хуманитарните проблеми ще са на първи план. Медицинските вече отстъпват, острите медицински проблеми, които искат решаване, намаляват като бройка. През цялото време на кризата те ще съществуват, но сега проблемът е храна, вода и подслон. Техните болници ще трябва да се построят отново и ли да се доизградят".