/ iStock/Getty Images
В Германия е арестуван мъж медицинска сестра, който предозирал пациенти с лекарства, за да ги спасява. Полиция е арестувала мъжа, за когото се твърди, че се опитвал да даде свръхдози на поне трима пациенти, за които се грижи, предаде АФП.

Полицията и прокурорите съобщиха на репортери, че 24-годишният заподозрян се опитвал да влезе в ролята на спасител, като отведе пациентите на ръба на смъртта, преди да ги съживи.

Случаят напомня на този с Нилс Хьогел, германец медицинска сестра, осъден на доживотен затвор миналата година за убийството на 85 пациенти.

В неделя властите получили знак от лекар в болницата в Мюнхен, където заподозреният работи от юли, и заявиха, че сега разследват всички потенциално подозрителни случаи, свързани с него. Медицинският работник е арестуван в понеделник по три обвинения за опит за убийство и тежка телесна повреда - твърдения, които той отрича. Прокурорът Ане Лейдинг каза пред репортери, че онлайн разговорите му показват, че той е казал, че "застрашава живота на пациентите, само за да може по-късно да бъде видян като блестящия спасител".

Медицинската сестра работел в отделение за пациенти, които наскоро са излезли от реанимация и все още са под строго медицинско наблюдение. В два от въпросните случаи състоянието на 91-годишен пациент от мъжки пол и 54-годишна жена, внезапно се влошили в събота. Те биха могли да бъдат съживени само с извънредни мерки, каза на пресконференция Йозеф Вимер, ръководител на отдела за убийства на полицията в Мюнхен. Лекар станал подозрителен и наредил кръвни изследвания, които установяват високи нива на неуточнено лекарство, което не им е било предписано. След това същият лекар установил друг съмнителен случай, 90-годишен пациент от края на миналия месец, и кръвен тест показа подобни резултати, каза Вимер.

И трите жертви са били поверени на грижите на заподозрения. Единият все още е в критично, но стабилно състояние, докато другите двама са се възстановили.

Германия беше шокирана от разкритията, че Хьогел, за когото се смята, че е най-масовият сериен убиец, е убивал пациенти със смъртоносни инжекции между 2000 и 2005 г., преди в крайна сметка да бъде заловен.

През октомври полски здравен работник бе осъден на доживотен затвор в Мюнхен за убийството на поне трима души с инсулин.
БГНЕС