Медевдев обеща Русия да се изтегли от Грузия до 10 октомври
Медевдев обеща Русия да се изтегли от Грузия до 10 октомври / снимка: БГНЕС

Изтеглянето на руските мироопазващи сили от територията на Грузия ще приключи до 10 октомври, обеща руският президент Дмитрий Медведев, в деня, когато мисията от наблюдатели на ЕС започна да изпълнява функциите си на грузинска територия.

"До 10 октомври руските миротворци ще се изтеглят от територията на Грузия", заяви Медведев на пресконференция с испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. Това обаче не се отнася за сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия, чиято независимост беше призната от Москва. Испанският премиер от своя страна призова за сближаване между западните страни и Русия. Техните отношения се обтегнаха след руско-грузинския конфликт през август.

Междувременно Русия отвори от сряда буферните зони в грузинските сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия, съобщи руското министерство на отбраната. "Русия няма да наложи никакви забрани или ограничения, нито ще създава затворени за достъп зони, въпреки че чуждите медии твърдят тъкмо обратното незнайно по каква причина", уточни говорител на министерството. Русия и ЕС са готови да работят заедно, за да разрешат всички проблеми по конструктивен начин, каза още говорителят Александър Дробичевски.