Масовият убиец от Колорадо се е лекувал при психиатър
Масовият убиец от Колорадо се е лекувал при психиатър / снимка: Reuters

Мъжът, обвинен в убийството на 12 души и раняването на 58 други при безразборна стрелба в киносалон в щата Колорадо миналата седмица, се е лекувал при психиатър в университета, в който учел, съобщи съдът в Арапахо, който разглежда делото, цитиран от Ройтерс.

24-годишният Джеймс Холмс, бивш студент по медицина, откри огън миналия петък по време на премиерата на най-новата част от поредицата филми за Батман - "Черният рицар: Възраждането" в предградието на Денвър Орора.

По-рано тази седмица Фокс нюз съобщи, че Холмс е изпратил тетрадка, пълна с подробности "как смята да убие хора" на психиатър в Колорадския университет преди нападението.

Пратката останала неотворена в продължение на една седмица, преди да бъде открита в понеделник, съобщава Фокс нюз, позовавайки се на източник от правоохранителните органи.

В пакета имало тетрадка с подробности как Холмс смята да убие хора. Имало рисунки и илюстрации на убийствата, казва източникът на Фокс нюз.

Прокурорите заявиха, че проучват съдържанието на пратката, изпратена от Холмс на д-р Лин Фентън, която беше иззета от властите в понеделник, когато бе открита в пощенското помещение на университета. Те посочиха, че поради поверителността на комуникацията между психиатъра и неговия пациент съдържанието не може да бъде публично оповестено, посочва БТА.

"Холмс е бил психиатричен пациент на д-р Фентън и комуникацията с нея е защитена", посочва съдът.

Американските закони забраняват покупката на оръжие от хора, чието психично заболяване е потвърдено от съдия или са били настанени в психиатрична институция. Няма ограничения за покупка на оръжие от страна на лица, които се лекуват от възможни психиатрични заболявания, отбелязва Асошиейтед прес.