Най-малко 121 000 души участваха в протестите срещу здравните пропуски във Франция в събота. Това съобщи телевизионният канал Be-f-em, като се позова на източници във френското МВР.

Поне 19 хиляди са били участниците в демонстрациите в Париж. При сблъсъци с полицията са задържани общо 76 души, като 70 от тях - в столицата. Трима полицаи са били ранени по време на протестите.

По-рано беше съобщено, че на една от четирите демонстрации в Париж полицията е била принудена да използва сълзотворен газ в отговор на провокации от протестиращи. Част от демонстрантите хвърляха камъни, бутилки и други предмети по полицаите.

Пореден протест във Франция срещу ограниченията заради COVID-19 (СНИМКИ)

На протестите миналата събота се събраха около 141 хиляди демонстранти, недоволни от въведените санитарни мерки в страната: от 9 август французите трябва да представят здравен пропуск, ако искат да посетят кафенета, ресторанти, музеи, кина, големи търговски центрове, както и ако пътуват с влак или самолет на дълги разстояния.
Френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността за удължаване на валидността на здравния пропуск и след 15 ноември.

Над 6,8 милиона случая са установени във Франция от началото на пандемията. 115 хиляди души са загубили битката с вируса, а почти 50 милиона души са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19.
БГНЕС