Масов арест на корумпирани полицаи в Мексико
Масов арест на корумпирани полицаи в Мексико / снимка: БГНЕС

Полицейски началник и 91 служители бяха заловени в чистка на град в Централно Мексико, където се смята, че се намират едни от най-опасните наркобанди, предаде АФП.

Началникът на полицията в Пачука, столицата на щата Идалго, както и служителите му, са заподозрени в осигуряване на закрила на Сетас, въоръженото крило на могъщ наркокартел, заяви пред репортери координаторът на федералната полиция Луис Карденас.

Сетас извършваха отвличания и рекет и бяха във връзка с местната полиция около Пачука, на 120 км от Мексико сити. Първите членове на групировката са били елитни войници от мексиканските Специални части, обучавани за борба с наркокартелите, допълва БГНЕС. Група дезертьори формира групировката, когато отиват да работят за наркобосовете в края на 90-те години.

През последните седмици, десетина войници и полицаи бяха арестувани в поне 4 мексикански района за подпомагане на организираната престъпност и особено наркотрафика.

Над 10 000 души загинаха в насилие, за което се смята, че е свързано с наркотиците, откакто президентът Фелипе Калдерон започна национална борба с могъщите наркокартели преди 2 години и половина.