Масирана полицейска акция срещу неонацисти в германска провинция
Масирана полицейска акция срещу неонацисти в германска провинция / снимка: Reuters

В германската провинция Северен Рейн-Вестфалия над 900 полицаи участват в масирана полицейска акция срещу заподозрени в неонацизъм лица, а три крайно десни групировки бяха забранени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на изявления на представители на местната полиция.

При координирана полицейска акция са претърсени множество домове и клубове на десни екстремисти в градовете Дортмунд, Аахен, Дюрен и Хайнсберг.

Според говорител на полицията в Дортмунд са намерени пропагандни материали на крайната десница и други пособия в процеса на събиране на доказателства, след като вътрешното министерство на провинция Северен Рейн-Вестфалия забрани три местни организации като неонацистки.

Според агенция ДПА става дума за организацията "Дружество Аахенска земя", групировката "Национална съпротива Дортмунд" и "Дружество Хам", предава БТА. Според вътрешния министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер, акцията е нанесла тежък удар на неонацистките организации.

"С това отворихме огромни пробиви в мрежата на неонацистите", заяви той.

При акцията са претърсени над 120 жилища и други обекти в цялата провинция. От началото на годината се увеличиха престъпленията, извършвани от крайно десни в района. През април и май имаше подобни акции на местната полиция срещу заподозрени в неонацизъм.