/ БТА
Русия и съюзникът ѝ Беларус стартираха "горещата фаза" от тримесечните съвместни военни учения с участието на 200 000 войници, който обезпокоиха Украйна и някои страни от НАТО, предаде Ройтерс.

Бойните стрелби са кулминацията на ученията "Запад-2021" и ще продължат близо една седмица по западния фланг на Русия и Беларус, включително на полигони, близки до източните граници на НАТО и Европейския съюз.

Руското министерство на отбраната разпространи кадри със стрелби от бойни кораби и танкове, както и на излитащи бойни самолети. Министерството съобщи, че войските тренират отблъскване на въздушна атака и че ведомството е провело изпитания на противовъздушната система С-400 в Крим.

Съседни страни като Украйна и членките на НАТО Полша и Литва казват, че подобни учения, толкова близо до границите им, имат провокативен характер.

Руският президент Владимир Путин отрича ученията да са насочени към която и да било държава и твърди, че те са оправдани, имайки предвид засилената активност на НАТО по западните граници на Русия и нейни съюзници.