Мароко осъди 30 ислямисти
Мароко осъди 30 ислямисти / снимкa: БГНЕС

Над 30 членове на ислямистка екстремистка група в Мароко бяха осъдени днес на различни срокове затвор за престъпления  от убийство и трафик на оръжие и експлозиви до подготовка на атаки срещу държавата, съобщи Ройтерс.

Водачът на групата, Абделкадир Белирадж, 50-годишен, получи доживотна присъда, а останалите обвиняеми бяха осъдени на затвор от две до над 30 години.

Правозащитници твърдят, че процесът е имал политически мотиви, е полицията е прилагала мъчения и е фалшифицирала документи, използвани като доказателства. Сред осъдените има политици, учители и дори телевизионен репортер. Заподозрените са в затвора от задържането им в началото на 2008 г.

Прокурорът бе поискал смъртна присъда за Белирадж, мароканец с белгийско гражданство, който отрече обвиненията и заяви, че е бил изтезаван, докато признае. Според мароканските служби за сигурност той е отговорен за шест убийства в Белгия от 1986 до 1989 г., останали неразкрити от тамошната полиция.

"Живях над 40 години в Белгия и никога полицай не е почукал на вратата ми, за да ме обвини в трафик на оръжие или убийство, пише БТА. Аз съм ислямист, но не съм планирал да свалям държавата", каза Белирадж пред съда.

Според прокурора групата представлявала особена опасност, понеже включва привидно умерени политици, които планирали да се внедрят в държавните институции.  Трима видни политици ислямисти с репутация на умерени демократи получиха присъди по 25 години затвор. Министърът на вътрешните работи Шакиб Бенмуса заяви, че  групата на Белирадж искала да саботира светската  монархия и се свързала с Ал Кайда. Тя планирала нападения срещу министерства, висши военни и марокански евреи.