Марко Милошевич обвини Трибунала в Хага
Марко Милошевич обвини Трибунала в Хага / netinfo

Марко Милошевич, син на бившия президент на Сърбия и на Югославия, обвини Трибунала в Хага и компетентните лица в него, че предумишлено са убили неговия баща, пише сръбският вестник “Вечерне новости”.

В първото си публично обръщение – писмо, изпратено до заместник-председателя на Трибунала съдия Кевин Паркър, който ръководеше вътрешното разследване, председателстващия и генералния секретар на Съвета за сигурност на ООН,

Милошевич поиска върховните органи на ООН да отхвърлят доклада за смъртта на неговия баща, изготвен от Трибунала в Хага. “Господин Паркър, получих доклада за причината за изненадващата и преждевременна смърт на моя баща. За съжаление той е точно такъв, какъвто и предполагах, че ще бъде. Преди всичко трябва да отбележа, че вашето разследване не започна заради “спекулациите в медиите, че Слободан Милошевич е отровен”, както посочвате вие. Непрекъснатите оправдания пред медиите във вашите доклади са неверни и обидни”, пише Милошевич.

Той обяснява, че това писмо представлява официалната реакция на неговото семейство на доклада на Трибунала за причината за смъртта на неговия баща. Марко твърди, че и неговото семейство, и експертният екип от патолози, които са били запознати със здравословното състояние на неговия баща, не са получили резултатите и заключенията на холандските експерти за евентуално отравяне като причина за смъртта. “Напротив, приех диагнозата инфаркт, когато я чух в Хага. Предупредих вашите заместници да не вулгаризират разследването чрез вкарване в него на подозрения за насилствена смърт или отравяне. Но докладът е шокиращ, защото е изготвен от Трибунала, институцията, която имаше монопол над здравето на моя баща, докато той беше в затвора. Докладът съдържа неочаквано много противоречия.

Неговото съдържание и заключения са напълно неприемливи за здравия разум”, посочва Марко Милошевич. Дори и семейството да е имало подозрения за отравяне, според него щеше да бъде безсмислено такова нещо да бъде доказвано при условие, че следователят е единственият заподозрян. Ситуацията, в която се оказа тогава семейство Милошевич, Марко сравнява със ситуация, при която обвиняемият извърши престъпление, проведе разследване и стигне до извода, че е невинен. “Трябва ли да отбелязвам, че аутопсията беше извършена без независимия екип от експерти, който беше изпратен от нашето семейство, макар и да настоявахме за това? Или че на руските лекари беше забранен достъпът до тялото и пробите от тъканите? Или че за нас бяха недостъпни кръвните му проби?”, пише Марко Милошевич.

Той припомня писмото, изпратено от неговия баща до руския външен министър, в което няколко часа преди смъртта си написа, че подозира, че го тровят в затвора на ООН. “Мистериозното разследване беше проведено точно от онези хора, които той в последните си часове обвиняваше, че го тровят, а те заключиха, че няма отравяне. Доколко вероятно ви е струва това, господин Паркър? Трибуналът го осъди на смърт на 24 февруари, когато отхвърли искането му да бъде временно освободен, игнорирайки здравословното му състояние, неговите права и предупрежденията на лекарите. И накрая предумишлено отведоха моя баща до “естествена смърт”, пише накрая в писмото си Марко Милошевич. /БГНЕС/