Марио Монти спази обещанието си и подаде оставка
Марио Монти спази обещанието си и подаде оставка / снимка: Reuters

Италианският премиер Марио Монти, оглавяващ от една година правителство от технически експерти след падането на кабинета на Силвио Берлускони, подаде оставка, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение от канцеларията на президента  Джорджо Наполитано.

Монти изпълни обещанието си, дадено по-рано този месец, че ще се оттегли от поста си, след като двете камари на италианския парламент приемат бюджета за идната година. Двете камари приеха проекта на бюджета вчера и по-рано днес и малко след това Монти съобщи по време на последното заседание на министерския съвет, че „има намерение да отиде при президента Джорджо Наполитано и лично да му връчи оставката си”.

До този развой се стигна, след като неотдавна Монти загуби подкрепата в парламента на партията на Берлускони Народ на свободата.

В. „Кориере дела сера” припомня, че в неделя на 23 декември в 11.00 ч. италианско време Монти ще даде пресконференция за свършеното от правителството му за едната година на власт. Тогава той може да обяви и какви са бъдещите му политически планове.

В последно време се спекулира, че Монти може да се кандидатира за следващите парламентарни избори. Силвио Берлускони дори заяви, че ако Монти оглави сдружение на умерените сили, то той ще се оттегли от предизборната надпревара в негова полза, уточнява БТА. Очаква се Наполитано да разпусне парламента в идните дни. Парламентарните избори ще са догодина през февруари, като за най-вероятна дата се сочи 24 февруари, посочва Ройтерс.

Наполитано ще започне и консултации с политически лидери в събота, за да реши какви ще бъдат следващите стъпки за разрешаване на политическата криза в Италия. Засега той е помолил Монти да продължи да изпълнява текущите задължения.