Марина Литвиненко се надява на Медведев
Марина Литвиненко се надява на Медведев / снимка: БГНЕС

Вдовицата на бившия офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Александър Литвиненко, Марина, се надява след идването на власт на новоизбрания руски президент Дмитирй Медведев Москва да възобнови сътрудничеството с Лондон по делото за убийството на мъжа й.

Медведев има шанс да промени Русия, да изкорени режима на Путин и да покаже на света и по-специално на Великобритания, че Русия иска да бъде нормална страна. Това заявява в интервю за британски вестник Марина Литвиненко. Сега той може да насочи Русия по друг път. И ако направи това, ще заслужи уважението на другите страни, а аз ще получа справедливост за убийството на моя мъж, казва тя.

Александър Литвиненко почина през ноември 2006 г. вследствие отравяне с радиоактивен половий 210. Разследвайки обстоятелствата около смъртта на бившия офицер Скотланд Ярд предяви официални обвинения за убийството му срещу руския бизнесмен Андрей Луговой и поиска от Москва да го екстрадира във Великобритания. Русия отказа да го предаде, позовавайки се на конституцията.