Мандела призова нови хора да поемат борбата му
Мандела призова нови хора да поемат борбата му / БГНЕС

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела призова на грандиозен концерт, посветен на 90-та му годишнина, новото поколение да поеме факела на неговата борба срещу болестите и подтисничеството в света.

Звезди на музикалната сцена като Ейми Уайнхаус, "Куин", придружени от Пол Роджърс, Дзукеро, Джоан Бейз, "Шугарбейбс" и близо 50 000 зрители отбелязаха юбилея на Мандела в лондонския "Хайд парк". На концерта бяха събирани средства за неговата фондация срещу СПИН.

Продадени бяха общо 46 664 билета, число отговарящо на затворническия номер на Мандела по време на 27-годишния му престой в затвора. В средата на концерта, дълъг 3 и половина часа, бившият южноамерикански президент, облечен изцяло в черно, взе думата, за да призове света да продължи неговата мисия. Подпиращ се с бастун и подкрепян от съпругата си, бавно и с колеблива крачка, Мандела с усмивка на лицето, отиде до микрофоните под аплодисментите на присъстващите, които му изпяха "Happy Birthday".

Мандела навършва 90 години на 18 юли. Той заяви, че за него е чест да се върне в Лондон 20 години след "исторически концерт, на който бе отправен призив за нашето освобождение". "Вашите гласове прекосиха океаните и ни вдъхновиха в нашите далечни килии", каза Мандела. "Макар и днес да празнуваме, да си припомним, че нашето далеч не е завършено. Там където царят бедност и болести, включително СПИН, там където човешки същества живеят подтиснати, има още работа да се върши", предупреди той и призова хората да подкрепят неговата асоциация "46664" за борба срещу СПИН.

"Ние казваме тази вечер, че след близо 90-години съществуване, е време нови ръце да поемат този товар. Той е във вашите ръце. Благодаря ви", каза в заключение Мандела, цитиран от БГНЕС.