Мандела остава на животоподдържащи системи
Мандела остава на животоподдържащи системи / снимка: БГНЕС, архив

Лекарите на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела не възнамеряват да изключат апаратите, които го поддържат жив, докато няма "действителен отказ на жизнените органи", съобщи близък на семейството.

"Казаха ми, че въпросът с изключването на системите е бил споменат", заяви Денис Голдберг, съратник на Мандела в борбата с апартейда, който посетил приятеля си в понеделник по покана на съпругата му Граса Машел.

Но "лекарите ми казаха, че ще обмислят този вариант само в случай на действителен отказ на органите. Тъй като това не се е случило, те бяха готови да чакат спокойно и да го стабилизират до оздравяването му", допълни той.

Според съдебен документ, разкрит вчера от Франс прес, семейството, посъветвано от лекари, обмисляло да изключи системите на Нелсън Мандела миналата седмица, тъй като той се намирал "във вегетативно състояние".

94-годишният носител на Нобелова награда за мир през 1993 г. беше приет в болница в Претория преди четири седмици заради тежко белодробно възпаление, припомня БГНЕС.

От една седмица състоянието му се описва като "критично, но стабилно" от южноафриканските власти.

Той не беше във вегетативно състояние вчера, съобщи президентството след публикуването на съдебния документ.