Малики осъди атака на американски охранители в Ирак
Малики осъди атака на американски охранители в Ирак / netinfo

Иракският премиер Нури ал Малики осъди нападението, при което частни охранители на американски дипломатически конвой убиха най-малко осем цивилни иракчани в западния багдадски квартал Мансур.

Малики определи случая като престъпна операция. Обстоятелствата около случая все още не са напълно изяснени. Според източници от иракските сили за сигурност частните охранители на конвоя на американското посолство в Багдад са влезли в престрелка с бунтовници. Очевидци твърдят, че гардовете са открили безразборна стрелба след експлозия.

Същевременно иракското министерство на вътрешните работи съобщи, че е отнело лиценза на американската охранителна фирма "Блекуотър", за която работят замесените в случая гардове. Американските войници в Ирак се ползват с имунитет срещу съдебно преследване в страната в съответствие с резолюцията на ООН, която разрешава тяхното присъствие. Мярката обаче не се отнася за частни охранители, уточни говорител на иракския премиер.

Базираната в щата Северна Каролина фирма "Блекуотър" охранява много американски цивилни операции в Ирак. В страната са наети десетки хиляди частни гардове, някои от които разполагат с автоматично оръжие, бронежилетки, бронирани автомобили и дори хеликоптери. Сред тях има много американци и британци. Частните гардове пазят западняци и местни големци в изпадналата в анархия страна.

Много от тези охранители са обвинявани в безразборна стрелба по американски и иракски войници, както и за смъртта на неизвестен брой цивилни иракчани, приближили се прекалено близо до техните конвои. Нито един от тези гардове обаче не е осъден досега.