Малики: Конфликтът в Ирак се разпалва от регионални сили
Малики: Конфликтът в Ирак се разпалва от регионални сили / netinfo

Конфликтът в Ирак се разпалва от регионални сили, пише иракският премиер Нури ал Малики в статия във в. "Уолстрийт джърнъл", цитирана от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

"Необходимо е да се подчертае отново и отново, че конфликтът в страната ни се разпалва от регионални сили, които се месят във вътрешните ни дела. Самият Ирак се стреми да изгражда добри отношения със съседите си. Не искаме да бъдем въвличани в регионални проблеми. Главната ни цел е да излекуваме раните си. Няма да допуснем Ирак да бъде превърнат в бойно поле за други държави", заявява иракският премиер.

Малики не назовава конкретни страни, но САЩ и Ирак многократно са обвинявали Сирия и Иран, че обучават и въоръжават иракските бунтовници. И двете държави отхвърлят обвиненията, отбелязва АП.

Нури ал Малики сравнява вътрешните борби в Ирак с Гражданската война в САЩ от 1861 до 1865 г. Според него сегашната борба "е може би дори по-сложна".

Нури ал Малики описва САЩ и Ирак като две държави, които се борят за принципите на свободата в битки, взели стотици хиляди жертви.