Мали иска от ООН международна военна намеса
Мали иска от ООН международна военна намеса / снимка: Reuters, архив

Мали иска от ООН да одобри незабавно мандат за намеса на международна военна сила в северните части на страната, контролирани от ислямистки групировки и наркотрафиканти, съобщи френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

Западноафриканската страна изпадна в хаос през март, когато войници свалиха президента и оставиха властови вакуум, който даде възможност на туарегските бунтовници да завземат две трети от територията. Но ислямистки групировки, някои свързани с Ал Кайда, взеха в свои ръце бунта на север и наложиха ислямския закон.

Цитирайки писмо, изпратено от временните ръководители на Мали до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Фабиюс каза, че страната е поискала Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюция за задействане на член 7 от устава, предвиждащ изпращане на международна военна сила, за да помогне на армията да върне окупираните територии в Северно Мали, предава БТА.

Говорител на Бан Ки-мун потвърди, че писмото е получено и че в момента се разглежда.

Лоран Фабиюс каза, че искането на Мали ще се обсъжда на среща на високо равнище за ситуацията в Сахел в рамките на сесията на Общото събрание на ООН и че Париж е започнал консултации с другите членки на Съвета за сигурност как да се постъпи.