Малдивски съд издаде заповед за задържане на сваления президент
Малдивски съд издаде заповед за задържане на сваления президент / снимки: Reuters

Съд на Малдивите издаде заповед за арест на сваления държавен глава Мохамед Нашид и на бившия министър на отбраната, но обвиненията срещу двамата са неясни, съобщи висш представител на Малдивската демократическа партия на Нашид, цитиран от Ройтерс.

Издадена е заповед за задържане на Нашид и неговия бивш министър на отбраната, но нямаме представа (какви са обвиненията срещу тях), каза Адам Маник.

Полиция и войници са тръгнали да арестуват бившия президент, който по-рано се срещна с делегация на британската Общност на нациите, пристигнала на Малдивските острови, за да посредничи за излизане от политическата криза след оставката на Нашид. Според Нашид не става дума за оставка, а за държавен преврат.

Бившият президент обяви пред членове на своята Малдивска демократическа партия, че е станал жертва на държавен преврат и прикани приемника си Мохамед Уахид Хасан да подаде оставка.

Вторият по големина град на Малдивите Аду е обзет от хаос след нощ на насилие, при което бяха нападнати и подпалени полицейски участъци, съобщи Франс прес, позовавайки се на кмета на града. Вече няма нито ред, нито законност. Пълен крах, заяви по телефона кметът Абдула Содиг. Според него полиция никъде не се вижда, а войниците от близката военна база са се заели да охраняват летище Ган, на което от столицата Мале пристигат много туристи, отправили се към луксозните хотели из архипелага.

Сблъсъците между полицията и привърженици на бившия президент имаше в столицата Мале. По-късно насилието обхвана няколко атола, където бяха плячкосани полицейски участъци и подпалени правителствени сгради.

На фона на тези събития семейството на бившия президент избяга в Шри Ланка. Жена му и двете им деца пристигнаха в Коломбо и разговаряха по телефона с президента на Шри Ланка, каза говорител на шриланкийския държавен глава Махинда Раджапакса.

По-рано стана ясно, че висш представител на американската дипломация е изпратен на Малдивите. Помощник държавният секретар за Централна и Южна Азия Робърт Блейк отпътува от Вашингтон за Мале, столицата на архипелага, намиращ се в Индийския океан. "Призоваваме правителството и всички партии на Малдивите да си сътрудничат, за намирането на мирно решение на ситуацията", посочи говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд. Тя подчерта, че САЩ следят внимателно ситуацията на Малдивите, но се въздържа да нарече оттеглянето на Нашид държавен преврат.

По време на престоя си на Малдивите Блейк ще има разговори с представителите на всички политически сили.

Малдивски съд издаде заповед за задържане на сваления президент
netinfo

Тази политическа нестабилност ще навреди на имиджа на туристически рай на Малдивите, отбелязва Франс прес. Според агенция Ройтерс до 50 души са били ранени в протестите, прераснали в сблъсъци на архипелага. През 2008 г. Нашид стана първият демократично избран лидер на Малдивите, наброяващи 1200 острова. Смята се, че той е донесъл демокрацията на островната държава. Малко след като Нашид се оттегли от поста си, Малдивите сякаш се върнаха с години назад във времето - по улиците на столицата имаше полицаи за борба с размириците и военни, които използваха сълзотворен газ срещу привържениците на Нашид и ги биеха. Тези сцени се разиграваха няколко пъти по време на 30-годишното управление на предишния президент Мамун Абдул Гаюм, припомня Ройтерс.