Френският президент Еманюел Макрон посети катедралата "Нотр Дам", една година преди планираното ѝ повторно отваряне през 2024 г., предаде Асошиейтед прес.
 

Нотр Дам Макрон
БГНЕС


В Париж се готвят да отворят мистичния древен саркофаг, открит под "Нотр Дам"


След като на 15 април 2019 г. пожар изпепели покрива и част от сградата на храма, посещенията на Макрон там се превърнаха в традиция. В петък той направи шестото си посещение, като използва този повод, за да подчертае напредъка във възстановяването на храма.
 

Нотр Дам Макрон
БГНЕС


Огромни дъбови греди бяха вдигнати с кран, за да може катедралата да се сдобие с нов покрив. Кулата - стрела на катедралата, реконструирана по предишния проект на прочутия френски архитект от 19 в. Виоле льо Дюк, се издига на 96 м височина и на върха й има петел и кръст.

Жан-Жак Ано засне филм за драмата с пожара в катедралата "Нотр Дам"

Макрон ще отдаде почит на генерал Жан-Луи Жоржелен, ключова фигура в реконструкцията, който почина през август. В негова памет президентът ще издълбае името на генерала в дървото, от което е изградена кулата-стрела.
 

Нотр Дам Макрон
БГНЕС


Освен това Макрон ще направи оглед на подобренията в катедралата и ще обсъди бъдещи проекти, включително нов музей и съвременни витражи, които да напомнят за самия период на реставрация.

Посещението на френския държавен глава подчертава и личната му привързаност към "Нотр Дам", смятана за архитектурно бижу, символ на богатата културна, литературна и религиозна история на страната, отбелязва АФП.
 

Нотр Дам Макрон
БГНЕС


Графикът на реставрацията предвижда предпоследния ѝ етап да приключи до края на годината, а дългоочакваното повторно откриване на катедралата да се състои на 8 декември 2024 г.
Асен Георгиев/БТА