/ Gulliver/Getty Images, архив
Президентът на Франция Еманюел Макрон потвърди намаренеието си да направи промени в правителството в условията на възстановяване на страната от епидемията от COVID-19, но остави открит въпроса за съдбата на министър-председателя. Макрон оповести плановете си в интервю за регионални издания, публикувано снощи, предаде Ройтерс.

Ще трябва два направя избор, за да поведа страната по нов път. Новият етап предполага нови цели за независимост, възстановяване, помирение и нови методи за тяхното постигане. За това ще се бори нов екип, каза президентът.

Разследват за конфликт на интереси шефа на кабинета на Макрон

Интересът към това дали Едуар Филип ще запази премиерския пост, нарасна, след като в медиите изтече информация за разногласия между премиера и президента. Освен това, Филип спечели изборите за кмет в град Хавър.

Макрон посочи, че е заедно с Филип от три години, през които се извършват важни исторически реформи, често в трудни условия и между тях е изградено голямо доверие, което от определена гледна точка е уникално за Петата република.

Макрон обеща безкомпромисна борба с расизма

Макрон подчерта, че една от реформите, която иска да прокара през последните две години от мандата си, е коренната промяна на пенсионната система.

Спекулациите за промени в кабинета нарастват, тъй като на местните избори в неделя "зелените" победиха в няколко големи града.
БТА