/ БГНЕС
Среща на четири очи за изглаждане на разногласията - Еманюел Макрон днес се среща в Елисейския дворец с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след бурните реакции, които бяха предизвикани от изказването му за "мозъчната смърт" на военната организация, която се събира в Лондон следващата седмица.

Държавният глава ще приеме норвежеца около обяд, "за да подготви срещата на върха на НАТО и да осигури успеха й", посочи президентството. След едночасов разговор двамата ще направят изявление за пресата, което вероятно ще се следи отблизо след смута, който предизвикаха скорошните изказвания на Еманюел Макрон сред 29-те членки на Атлантическия алианс.

На 7 ноември той разтърси обикновено спокойния свят на НАТО, заявявайки в интервю за седмичника "Икономист": "Това, което преживяваме в момента, е мозъчната смърт на НАТО." 

Хайко Маас репликира Макрон: НАТО е жива

Тогава той реагираше на решението на две от влиятелните страни в НАТО - САЩ и Турция. САЩ защото решиха да изтеглят войските си от Сирия, без да предупредят съюзниците си, а Турция за намесата й в Северна Сирия срещу кюрдските сили, които са подкрепяни от антиджихадистките западни сили.

"Няма никаква координация на стратегическото решение на САЩ със съюзниците от НАТО и сме свидетели на агресия, водена без координация от друг партньор в НАТО, Турция, в район, където са заложени наши интереси", изрази съжаление той.

Тази откровена критика беше незабавно осъдена от Вашингтон и Анкара, но и от Германия, Великобритания и източноевропейските страни.

Йенс Столтенберг тогава обяви, че ще отиде да се срещне с Еманюел Макрон, "за да разбера по-добре посланието му и стоящите зад критиките му причини".

"Когато имаме разногласия, най-добре е да ги обсъдим", подчерта той.