Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / Gulliver/Getty Images, архив
Президентът на Франция Еманюел Макрон в отделни телефонни разговори с лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган е изразил дълбока загриженост от настъпващата хуманитарна катастрофа, причинена от офанзивата на сирийските правителствени сили и техните съюзници в провинция Идлиб, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Елисейския дворец.

Той подчертал необходимостта от незабавно прекратяване на военните действия и е призовал Русия и Турция да установят трайно и проверимо прекратяване на огъня, както са обещали на Франция и Германия на четиристранната среща на върха в Истанбул през есента на 2018 г. Макрон е изразил и солидарност с Турция за неотдавнашната гибел на нейни войници в Сирия и е призовал Турция да сътрудничи с ЕС за мигрантските потоци.

Дамаск опроверга Ердоган за унищожени сирийски складове за химически оръжия

Макрон е акцентирал и върху необходимостта от спазване на нормите на международното хуманитарно право, защита на цивилното население и осигуряване на достъп до хуманитарна помощ, предаде ТАСС. Президентът е изразил пълната готовност на Франция да съдейства за деескалация, позволяваща възобновяване на политическия процес, чрез който единствено е възможно връщането към стабилност и сигурност както в Сирия, така и в региона.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че президентът на Русия в разговора с френския си колега е обсъдил изострянето на ситуацията в Идлиб и е разказал за мерките за борба с терористите в Северозападна Сирия. Путин е информирал Макрон, че всички актуални аспекти на сирисйкото уреждане ще се обсъждат в Москва в хода на планираната в близките дни руско-турска среща на високо равнище.
В разговора с френският президент Ердоган е призовал НАТО, където членуват и Франция, и Турция, да покаже солидарността си чрез конкретни действия, предаде Франс прес, като се позова на турското президентство.
БТА