/ БТА
Френският президент Еманюел Макрон предложи съществуващата глобална коалиция, която се бори с джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, да разшири фронта си и да се противопостави и на радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Ройтерс.

По време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим Макрон подчерта, че Франция и Израел приемат тероризма за свой "общ враг", но не влезе в подробности за това как може да се намеси сега споменатата от него коалиция, предвождана от САЩ и включваща десетки държави.

Емирът на Катар: Израел не бива да получава неограничено разрешение да убива

"Франция е готова международната коалиция срещу ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава" – бел. ред.), в рамките на която участваме в операции в Ирак и Сирия, да се бори и с "Хамас", заяви Макрон, като обеща, че Израел няма да бъде оставен да се сражава сам. Президентът, който предупреди за опасността от регионален конфликт, заяви още, че борбата с "Хамас" "трябва да бъде без милост, но не и без правила".

Министър-председателят на Израел Нетаняху не коментира пряко предложението на Макрон, но заяви, че се води битка между "оста на злото" и "свободния свят". "Тази битка не е просто наша (...) тя е на всички", заяви израелският премиер.

От канцеларията на Макрон казаха, че идеята е да се почерпи вдъхновение от глобалната коалиция и че Франция е на разположения за дискусии с Израел и други партньори какви действия са съобразни по отношение на "Хамас". "Международната коалиция срещу ДАЕШ не се ограничава с операции на съответните територии, но наред с това обучава иракските сили, обменя информация с партньори и финансира борбата срещу тероризма", казаха от кабинета на президента на Франция.

Френският президент пристигна в Тел Авив, за да изрази "пълната солидарност" на Франция с Израел след нападението, извършено на 7 октомври от "Хамас", при което бяха убити над 1400 души. Сред убитите от бойците на палестинската ислямистка групировка има 30 френски граждани.

СЗО: Близо две трети от болниците в Газа са спрели да работят

Макрон, който още на летището в Тел Авив се срещна със семействата на френски жертви на атаката на "Хамас", заяви, че освобождаването на французите, държани от палестинското движение като заложници, е първостепенна цел за Франция. "Всички те трябва да бъдат освободени", заяви държавният глава.
Иво Тасев/БТА