Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон осъди антисемитските нападки, отправени срещу видния философ и писател Ален Финкелкрот от участници в демонстрацията на "жълтите жилетки" в Париж, предаде Асошиейтед прес.

Финкелкрот е роден в Париж, но произхожда от семейство на полски имигранти.

"Антисемитските обиди, на които е бил подложен, са абсолютното отрицание на това, което сме и което ни прави велика нация. Няма да ги толерираме", написа Макрон в Туитър.
 

Фрази като "Мръсен ционист", "Върви си в Тел Авив" и "Ние сме народът", "Франция е наша" бяха отправени от неколцина демонстранти, които забелязали известния интелектуалец на централен булевард в Париж, показва видео, разпространено от "Yahoo!Actualites". На второ видео, заснето от журналист на свободна практика, се вижда как силите на реда се намесват, за да защитят 69-годишния Финкелкрот.

"Усетих абсолютна омраза. Щях да изпитам страх, ако не бяха полицаите, които за щастие бяха там", споделя той пред "Журнал дю диманш", като все пак подчертава ,че не всички "жълти жилетки" са се отнесли агресивно към него, един от тях дори му предложил да облече жилетка и да се включи в шествието, а друг го поздравил за работата му, отбелязва Франс прес.

Френската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи

В началото на социалното движение той изрази солидарност и симпатия с "жълтите жилетки", но в интервю във "Фигаро" в събота разкритикува водачите им, като заяви, че "арогантността е сменила лагера".

Туитът на Макрон беше само един от серията, публикувани от френски политици. Министърът на вътрешните работи остро порица тази "напълно НЕДОПУСТИМА" сцена, а шефът на опозиционната партия Републиканците Лоран Вокшиез нарече виновниците "жалки кретени". Марин Льо Пен, лидер на крайнодесния Национален сбор, заяви, че "агресията срещу Ален Финкелкрот е отвратителен и шокиращ акт, който илюстрира опита за внедряване в движението на "жълтите жилетки" на антисемитската крайна левица".

Сблъсъци при поредната демонстрация на „жълти жилетки“ в Париж

Ян Броса, водач на листата на комунистическата партия за европейските избори, заяви, че "човек може да мрази идеите на Финкелкрот", но "нищо не може да оправдае да бъде атакуван, защото е евреин". Представящ се като "екзалтиран защитник на националната идентичност", философът, един от най-популярните автори във Франция, произлиза от левицата, но е определян като идеолог на "неореакцията" от своите критици. От януари 2016 г. е член на Френската академия.
БТА