Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че международната общност иска да помогне на украинците да преживеят зимата въпреки опитите на Русия да ги остави на тъмно и студено, предаде Франс прес.

"След като слабостите на Русия във военно отношение станаха очевидни, тя възприе една цинична стратегия - да унищожава гражданска инфраструктура, за да подчини Украйна", каза френският лидер на откриването в Париж на дарителска конференция за Украйна. Макрон обвини Москва също, че се опитва да всява ужас сред цивилните украинци.

"Тези удари, за които Русия открито признава, че имат за цел единствено да сломят съпротивата на украинския народ, са военни престъпления, които няма да останат ненаказани", категоричен бе президентът.

Макрон, който често е подлаган на критики за това, че настоява да има преговори между Москва и Киев, ясно заяви, че ще посети отново Украйна, за да участва в процеса по изработване на условия за справедлив и траен мир. "Мирният план от десет точки" на украинския президент Володимир Зеленски е "отлична база, върху която да надграждаме заедно", отбеляза френският държавен глава.

"Непосредствената ни задача обаче е да оказваме помощ на украинския народ, за да може той да продължи да се съпротивлява", изтъкна той.

Макрон обяви, че Франция ще предостави на Украйна нова помощ в размер от 76,5 милиона евро, която да бъде използвана за енергийни нужди.
Володимир Зеленски заяви днес, че Украйна се нуждае спешно от "поне 800 милиона евро", за да може да задоволи нуждите на населението си през зимата.

Зеленски каза това при откриването на конференцията в Париж, в която се включи посредством видеоконферентна връзка.
БТА