Маккейн прие номинацията на републиканците за кандидат-президент
Маккейн прие номинацията на републиканците за кандидат-президент / снимка: БГНЕС

Джон Маккейн официално прие да бъде кандидат на Републиканската партия за Белия дом в последния ден на нейния конгрес, съобщава Би Би Си. В речта си Маккейн заяви, че с уважение се отнася към кандидата на демократите Барак Обама и ще се старае да провежда политика, която ще отчита мнението както на републиканци, така и на демократи.

„Ще подам ръка на всеки, който ще ми помогне да приведа в действие механизма на нашата страна“, каза той. Маккейн разкритикува демократите, заявявайки, че те възнамеряват да увеличат данъците, докато той ще се постарае да ги запази на ниско равнище и по възможност да ги намали. Също така той обеща да съкрати и държавните разходи. Маккейн заяви, че ще създаде нови работни места, ще подобри образователната система и ще намали „опасната зависимост от вносния петрол“, като произведе по-голямо количество енергия в САЩ.

Политикът, ветеран от Виетнамската война, многократно употреби „глагола „боря се“ и само веднъж спомена непопулярния президент Джордж Буш. Маккейн призова американците „да се борят заедно с него за прекрасна Америка“. Речта на 72-годишния кандидат президент изобилстваше с примери от неговата автобиография, включително годините на плен, прекарани във Виетнам. За кратко изказването му бе прекъсвано от антивоенни активисти. Маккейн спомена и конфликта в Грузия и Русия.

„Като президент аз ще работя за изграждането на добри отношения с Русия, така че да няма необходимост да се страхуваме от завръщане към Студената война“, каза той. „Но ние не можем да си затваряме очите за агресията и незачитането на международните норми, което заплашва мира и стабилността по света и сигурността на американския народ“, добави Маккейн.