Маккейн обвини Обама, че разиграва расова карта
Маккейн обвини Обама, че разиграва расова карта / БГНЕС

Предизборният щаб на републиканския кандидат за президент на САЩ Джон Маккейн обвини Барак Обама, че разиграва в кампанията си "расовата карта". Поводът бе изявление на кандидата на демократите, че републиканците ще се опитат да плашат избирателите, като изтъкват, че той не прилича на останалите президенти, чиито ликове са върху доларовите банкноти, предаде Асошиейтед прес. Тази размяна на реплики е най-острият сблъсък по темата за расовата принадлежност, откакто Обама стана първият афроамериканец на път да спечели кандидатурата на партията си за президентските избори през ноември, посочва АП.

В сряда Обама предположи, че президентът Джордж Буш и Джон Маккейн ще прибягнат до сплашване на избирателите, за да се опитат да задържат Белия дом за републиканците. "Никой не смята, че Буш и Маккейн имат истински отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени. Така че те ще се опитат да ви плашат с мен, заяви Обама. Ще ви говорят, че не съм патриот, че името ми е странно, че не изглеждам като останалите президенти върху доларовите банкноти", каза Обама.

В отговор предизборният щаб на Маккейн обвини Обама, че е изиграл "расовата карта, измъквайки я от дъното на колодата". Говорителят на Обама Робърт Гибс заяви, че сенаторът не е имал предвид расовата принадлежност, а фактът, че е съвсем нов на политическата сцена.