Македония съди Гърция
Македония съди Гърция / БГНЕС

Македония подаде жалба срещу Гърция пред Международния съд. Властите в Скопие обвиняват Атина, че е блокирала членството на страната в НАТО, съобщиха официални източници в Скопие.

По-рано стана ясно, че над 8000 "егейски македонци" се готвят да заведат дела за връщане или компенсиране на загубените от тях имоти в Гърция, съобщи атинският вестник "Етнос”. Още от юли, когато въпросът за "македонското малцинство" в Гърция беше поставен от самия премиер Никола Груевски и парламентът одобри съответния закон, беше организиран цялостен механизъм за придвижване и юридическа подкрепа на исканията за връщане на имотите на така наречените "егейци", пише вестникът, цитиран от БГНЕС.

Специален прокурор събира исканията на заинтересованите с всички данни, които биха могли да се използват като документ за собственост, а специална служба "по емиграцията" е създала типов формуляр, който заинтересованите попълват. В инициативата участва и група юристи, с цел да бъдат внесени съответните искове в гръцки съдилища и в Европейския съд.

Според неофициални данни близо 8000 души са подали искания за възстановяване на имотите им в Егейска Македония. Те се позовават на гръцки документи за собственост, на документи от Османската империя или просто на свидетели. Показателно е, че група от 500 "егейци" са оценили имотите си в района на Солун на 1 милиард евро. Друг бивш собственик, който е подал искане в македонската Комисия, претендира да получи обезщетение от Гърция на стойност 176 милиона евро за имот, придобит от дядо му в района на Солун. Според гръцкия вестник, начинът, по който Скопие придвижва тази процедура представлява двигател за налагане на понятието "македонско малцинство" в Гърция, голяма част, от което живее "в изгнание".

Според гръцките анализатори това е първият етап от плана на Скопие, впоследствие македонските власти възнамерявали да узаконят асимилаторските си амбиции, като издигнат искането за повторно обединение на "разделената на три Македония". Печатният формуляр, който Скопие предлага за попълване от желаещите обезщетение, се нарича "Недвижими имоти и други искания" и предвижда вписването на всички имотни данни. Интерес представляват два от въпросите във формуляра: единият относно "обстоятелствата, при които е бил загубен имотът", а другият въпрос е кой е сегашният собственик на имота. "Гръцката държава" е препоръчителният отговор, посочен във формуляра. В него не липсват и комични елементи, тъй като се иска попълващият го да посочи, дали къщата, за която претендира, е имала фурна, колко и какъв добитък е имало в двора, и колко килограма жито е загубил собственикът при отнемането на имота му, пише вестник "Етнос".