Македония получи остри критики от ЕК
Македония получи остри критики от ЕК / netinfo

Няма да има преговори с Европейския съюз, Македония не изпълни политическите критерии. Това е заключението от доклада на Европейската комисия. Страната няма да получи дата за започване на преговори за получаване на статут на страна-кандидат за членство, защото ЕК няма достатъчно аргументи за вземането на подобно решение, какъвто бе случаят през 2005 година. Това е мнението на посланика на Евросъюза в Скопие Ерван Фуере.

"Нито една държава в света не може да бъде изолиран остров и да живее сама. Съвременият свят е едно глобално село, където единственият начин да се справите с безработицата, с икономическото развитие, със сигурността на страната, е да полагате общи усилия", каза Ерван Фуере пред македонските медии.

"Поради тази причина ние виждаме в бъдеще Македония като част от ЕС. Това е на-добрият начин за развитието на страната и реализирането на перспективите на младото поколение", каза още европейският дипломат. Според него последните избори /предсрочните парламентарни избори от юни тази година, бел.ред./, не са изпълнили европейските стандарти.

Липсата на политически диалог в страната е контрапродуктивно и това се отразява негативно върху работата на политическите институции в страната. Безработицата взема застрашителни размери, а публичната администрация не получи добра оценка. При реформите в полицията се забелязват политически назначения, а от съдебната власт се иска независимост и ефикасност, каза още посланикът.

Според Фуере в съвременото общество много е важно да има независими медии и уважение на частния сектор и бизнеса. Това са основните показатели за една демократична държава. "Участието на гражданското общество и зачитането му от страната на правителството са доказателство за това колко една държава е демократична", подчерта Фуере. По отношение на спора за името на страната между властите в Скопие и Атина дипломатът препоръча да не се вземат решения, които ще влошат добросъседските отношения.