Македония арестува 9 членове на Ислямска държава при операция „Клетка“
Македония арестува 9 членове на Ислямска държава при операция „Клетка“ / снимка: БГНЕС

Македонските сили за сигурност задържаха девет души, които са били членове на "Ислямска държава". Проведената антитерористична операция е с кодовото наименование "Клетка".

Министърът на вътрешните работи Митко Чавков съобщи, че тя е била планирана още през септември миналата година и е била подготвяна до юли. При разследването са събрани достатъчно данни за македонски граждани от различна етническа принадлежност за тяхното активно участие и набирането на лица за паравоенни формирования извън територията на Македония. При акцията са проверени 28 обекта, 24 физически лица и 4 търговски обекта. 21 от всички обекти са на територията на Скопие, а останалите в Куманово, Гостивар, Тетово и Струга.

Проверени са и джамиите Тутунсуз и Яя Паша, както и неправителствените организации "Милостива искра" и "Ислямска младеж". Иззети са 38 компютъра, 18 лаптопа, 18 таблета, 119 мобилни телефона , 77 SIM карти, 6 хард диска, 45 флашки, един газов пистолет, 2870 евро, 900 долара, три паспорта, три камери, фотоапарати и диктофони. Повдигнати са обвинения на 36 лица на възраст между 19 и 49 г. за участие в чужда армия, полиция, паравоенни и параполицейски формирования извън страната. Вътрешният министър съобщи, че 20-тина от издирваните и в момента се намират по бойните полета на Сирия.

Чавков потвърди предварителната информация за задържането на имама Реджеп Мениши. Според информацията на вътрешното министерство той е един от идеолозите и има основна роля при набирането и координацията на терористичните мрежи в страната. Министърът призна, че на територията на Македония има места за обучение. До момента около 16 души, граждани на Македония, са загинали на бойните полета, а 130 други са участвали или продължават да участват в различни конфликти.

Американското посолство в Скопие в официално съобщение подкрепи проведената акция, която се определя като успех срещу тероризма. "Днешната операция е резултат на дълготрайно и внимателно разследване от страна на полицията, разузнавателните служби и прокуратурата съгласно новите македонски закони за борба срещу тероризма. Подкрепяме усилията на правителството за спиране на терористите и заминаването им в конфликтни региони", се казва в съобщението. Според американското посолство днешната операция допринася за регионалната и глобалната борба срещу тероризма.

Най-малко 14 терористи са убити край Куманово (ВИДЕО)

На 9-ти май при друга подобна акция в град Куманово загинаха 8 македонски полицаи, а 10 терористи бяха убити. При сраженията бяха ранени 38 македонски полицаи. Месец преди това бе извършено нападение срещу граничен пункт на границата между Македония и Косово.

Източник: БГНЕС