/ IStock
Ухапванията на алкохолизирана маймуна причиниха смъртта на един човек в зоологическата градина в индийския град Канпур, а още 250 души са били ранени, съобщи „Ас“. Предишният собственик на бозайника го пристрастил към спиртни напитки и други непривични за маймуните продукти като месо. Експертите предполагат, че животното е развило абстинентен синдром след смъртта на собственика си, и затова е станала изключително агресивна към всеки, който я доближавал.

При поредния си пристъп тя започнала да хапе посетителите на зоопарка, един от които починал. На десетки други им се наложили пластични операции за поправяне на пораженията от атаката, повечето от тях жени и деца.

Маймуната била спасена преди няколко години от улиците на град Мирзапур. Още тогава показвала необичайна агресия, като нахапала около 30 деца в Мирзапур, разкри ветеринарят от зоопарка Мохамед Сагуир.

За последната си поразия макакът Калуа ще бъде наказан сериозно – ще остане изолиран за продължителен период, за да няма нови пострадали от агресията му. През това време маймуната ще бъде подложена на лечение срещу алкохолната й пристрастеност и нападателното й поведение.