Майк Джаксън: Войната в Афганистан все още може да бъде спечелена,
Майк Джаксън: Войната в Афганистан все още може да бъде спечелена, / netinfo

Войната в Афганистан все още може да бъде спечелена и Великобритания "трябва да поддържа същия курс" в страната. Това заяви вчера пред Би Би Си генерал Майк Джаксън, бивш командващ британската армия, предаде Франс прес.

"Колкото до Афганистан, уверен съм в успеха. Предчувствам, че войната в Афганистан може да бъде спечелена, и трябва да го направим", каза генерал Джаксън.

Ако не останем в Афганистан, не храня особени илюзии, че талибаните няма отново да свалят правителството в Кабул. Тогава страната ще е сигурно убежище за Ал Каида, добави генералът, днес в оставка.

Победата в Афганистан е невъзможна, смятат 43 на сто от британците според проучване, чиито данни огласи междувременно Би Би Си. Според 35 на сто Великобритания не е на път да спечели и в крайна сметка няма да победи, посочва АФП.

По повод обстановката в Ирак британският генерал заяви, че използването на понятията победа или поражение "във военния им смисъл" е погрешно поради самото естество на съпротивата в страната.

"Проблемът в Ирак в основата си е политически. Следователно изходът трябва да бъде политически", заключи генерал Майк Джаксън.