Махмуд Абас обеща да реформира движението Фатах
Махмуд Абас обеща да реформира движението Фатах / netinfo

Палестинският президент Махмуд Абас обеща да реформира движението Фатах след вътрешно разследване и остри критики срещу лидерите, които изгубиха Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.

При получаването на доклада, изготвен от високопоставени представители на движението и ръководители на службите за сигурност, Абас каза: "Уверявам ви, че ще използваме този доклад такъв, какъвто е и ще изпълним всички препоръки в него."

Набил Амр, старши съветник на президента, каза, че според доклада силите за сигурност на Фатах в Газа са били обременени със семейственост, в тях са се промъкнали враждебни елементи и са били отслабени от това, че са набирали нови членове, мотивирани да си изкарват хляба, а не от убеждения. Според член на анкетната комисия около 60 офицери от Фатах, до чин бригаден генерал, може да бъдат изправени скоро пред военен съд.

Самият доклад не е публикуван, но според Амр той е критикувал липсата на координация между силите за сигурност в бойните действия през юни, когато 100 души загинаха, а много членове на Фатах напуснаха постовете си, включително жилището на Абас в Газа.

Освен това служители от силите за сигурност не са се подчинили на заповедите на Абас да вземат мерки, за да изпреварят възможен "преврат" от страна на Хамас, преди да избухнат сблъсъците.

Висши представители на Фатах се стараят да защитят самия Абас от поемане на вина за разгрома в Газа. Но представителят на Хамас Сами Абу Зухри казва, че докладът показва точно това: президентът Абас трябва да признае отговорността си пред палестинския народ, защото той е главнокомандващ на силите за сигурност, които според доклада са отговорни за атаката срещу Хамас и народа".