Махмуд Абас избира посоката на политиката си
Махмуд Абас избира посоката на политиката си / снимка: БГНЕС

Палестинският президент Махмуд Абас трябва да избира - или преговори с Израел, или съюз с Хамас. Това заяви израелски представител, след като ислямисткото движение и движението Фатах на Абас сключиха споразумение в йеменската столица Сана, предаде АФП.

Общественото радио в Израел и армията цитираха други източници от правителството, според които палестинско-израелските преговори ще бъдат замразени незабавно, ако Хамас и Фатах се споразумеят да формират ново правителство на националното единство.

Враждуващите палестински групировки Фатах и Хамас се споразумяха в Сана да възстановят директните преговори за национално помирение въз основа на инициативата на Йемен. Според декларация на техни лидери йеменската инициатива е приета като "рамка за продължаване на диалога между двете движения за връщане на положението в палестинските автономни територии преди инцидентите в Газа". Споразумението също така потвърждава "единството на палестинския народ, територия и власт".

Инициативата от Сана предвижда да се възстанови статуквото в Ивицата Газа към момента преди Хамас да поеме контрола над нея, както и да бъдат произведени предсрочни избори в палестинските автономни територии.