Махмуд Абас е бил агент на КГБ в Сирия
Махмуд Абас е бил агент на КГБ в Сирия / Guliver/Getty Images

Палестинският президент Махмуд Абас е бил базиран в Сирия агент на КГБ през 1983 г., съобщават израелски учени, проучили изнесени от СССР документи на тайната служба.

Разкритията идват от документите на Василий Митрохин, който е работил в съветските тайни служби и избяга в Лондон през 1992 г. след разпадането на СССР. Митрохин почина през 2004 г. Изнесените от него документи станаха достъпни през 2014 г. Двама израелски учени от Изследователския институт „Хари Труман" в Йерусалим поискаха достъп до засягащите Близкия изток документи от архивите на Митрохин в Университета Кембридж и в тях открили истината за Абас. „Махмуд Абас е описан от КГБ като агент на КГБ - не сътрудник или източник - а агент", каза Орен Нахари по израелската телевизия Канал 1.

Махмуд Абас се появи публично след слуховете, че е в болница в Йордания (ВИДЕО)

Изабела Гинор и Гидеон Ремез, двама анализатори на събитията след разпадането на Съветския съюз, откриват, че Абас, с псевдоним „Кротов" ("Къртицата") е работил под ръководството на Михаил Богданов, който тогава е бил в съветското посолство в Дамаск. Богданов сега е пратеник на руския президент Валдимир Путин за Близкия изток, където тази седмица се опита да договори среща между Абас и израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва.

Високопоставен палестински представител отхвърли твърдението и намери връзка между него и провалилия се опит за уреждане на срещата. „Не е бил агент нито на КГБ, нито на която и да е друга служба", заяви Набил Шаат пред в.„Таймс ъв Израел". Мохамед Мадани, от палестинската партия „Фатах" каза, че информацията цели оклеветяването на Абас. "Има ясна тенденция на опити да бъде навредено на Абу Мазен от различни елементи, включително и от Израел", каза Мадани пред в. „Аарец".

Осъдиха на затвор палестинец, обидил президента Абас във Facebook

Канал 1 отбеляза, Абас може да е бил вербуван, докато е подготвял доктората си в Москва в началото на 80-те години на миналия век.

Нахари каза, че не става ясно дали Абас е бил съветски агент преди или след времето, което е прекарал в Дамаск.

Източник: БГНЕС