Мафията - най-голямата заплаха за свободата на медиите
Мафията - най-голямата заплаха за свободата на медиите / снимка: Reuters

Общо 141 журналисти, дръзнали да разследват влиянието на криминалните банди и тяхната паралелна икономика, са били убити от 2000 до 2010 г., сочи доклад на "Репортери без граници".

Мафията и картелите са най-голямата заплаха за медиите в световен мащаб, сочат авторите на доклада. Организираната престъпност се е превърнала в сложна геополитическа и икономическа реалност, което я прави трудна за отразяване.

Финансовите мрежи, прането на пари, данъчният рай представляват невидим, но вездесъщ паралелен свят, който няма да бъде разрушен с арестуването на който и да било кръстник или наркобарон. Организираната престъпност не само представлява физическа опасност за журналистите, но също така е заплаха за разследващата способност на медиите.

Същевременно медиите и пи арът представляват стратегическа цел за криминалните банди. Те не желаят да разбият обществения ред, а по-скоро да се внедрят в него и да го използват, сочи докладът. В същото време се изтъква, че медиите не са обединени срещу организираната престъпност, техните кореспонденти са изолирани и им липсват ресурси и разследващата им способност е нарушена от преследването на горещи новини, допълва БГНЕС.

Без да предлага окончателни решения на този огромен проблем, "Репортери без граници" препоръчва обединяване на информацията и на източниците и призовава за създаването на асоциации на журналистите, които да помогнат да гарантирането на независимостта на техните медии и да предотвратяват работата им да се влияе от смътни финансови интереси.