Мадлин Олбрайт не изключва война срещу Иран
Мадлин Олбрайт не изключва война срещу Иран / снимка: БГНЕС
Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт не изключва война срещу Иран в спора за иранската ядрена програма между Техеран и международната общност, предаде ДПА. Такъв краен вариант не може да бъде изключен, каза родената в Чехия Олбрайт в интервю за пражката телевизия Си Ти-1.

"Първо трябва да има преговори, въпреки че иранският президент Махмуд Ахмадинеджад казва ужасни неща", смята Олбрайт, която е била и посланик на САЩ в ООН. Седемдесетгодишната ветеранка в политиката определя ситуацията в Ирак като "по-лоша от Виетнам навремето". Тя разкритикува ситуацията в Ирак и като "най-лошото наследство", което ще остави президентът на САЩ Джордж Буш.

Олбрайт, родена като Мария Корбелова в Прага през 1937 г., защитава идеята за система за противоракетна отбрана в Централна Европа въпреки съпротивата на Москва.

"Този проект не е насочен срещу Русия", отбелязва Олбрайт, която бе държавен секретар в правителството на президента Бил Клинтън. В дискусията в Чехия за разполагане на американски радар чехите "не бива да забравят, че страната им е членка на НАТО", добави Олбрайт.