МААЕ: Северна Корея изгражда ускорено ядрен реактор
МААЕ: Северна Корея изгражда ускорено ядрен реактор / снимка: Reuters, архив

Северна Корея е отбелязала значителен напредък при изграждането на ядрен реактор с лека вода през последната година, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в доклад, цитиран от Ройтерс.

МААЕ, опирайки се на спътникови снимки, съобщи също, че "известна активност" е била наблюдавана на полигоните, където сталинистката държава извърши ядрени опити през 2006 и 2009 г. Агенцията направи уговорка, че без достъп до тези обекти тя не може да даде техническа оценка за целта на тези дейности и евентуалното използване на ядрен материал при тях.

През май, по данни на уебсайта 38North, Северна Корея е подновила в комплекса си в Йонбьон изграждането на експерименталния реактор с лека вода, спряно през декември м.г. Според сайта реакторът, след като влезе в експлоатация, вероятно догодина, ще може да произвежда достатъчно материал за направа на една ядрена бомба годишно, предава БТА.

Докладът на МААЕ уточнява, че върху сградата на реактора вече е поставен купол и има признаци, че вътре може би са монтирани някои компоненти. Изградена е и система за изпомпване на вода от близка река за охлаждането на реактора.

КНДР стана първата страна, която през 2003 г. излезе от Договора за неразпространение на ядрените оръжия и материали. Страната отказа достъп на инспекторите на МААЕ до ядрените й обекти, а тази година извърши неуспешно изстрелване на ракета с голям обсег в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.