МААЕ проучва сателитни снимки на предполагаем ядрен обект
МААЕ проучва сателитни снимки на предполагаем ядрен обект / netinfo

Експерти на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) са получили сателитни снимки на сирийски обект, който на 6 септември бе бомбардиран от израелски самолети. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на дипломатически източници, пожелали анонимност.

Снимките се анализират, за да се установи дали наистина става дума за секретна ядрена инсталация. Те са предоставени от американски разузнавателни служби. Според първоначалните данни от анализа засега не се потвърждават твърденията, че в атакувания от Израел обект е имало секретна ядрена инсталация.

Асошиейтед прес припомня, че веднага след нападението американски източници заявиха, че Северна Корея е доставила на Сирия елементи от ядрени инсталации с неизвестно предназначение. Вестник "Вашингтон таймс" съобщава, че сирийският обект, разположен в пустинната източна част на Сирия, има характеристики на малък по размери, но сравнително мощен ядрен реактор, сходен със севернокорейския реактор в Йонбьон.

Сирия е страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие и официално е обявила пред МААЕ съществуването на малък ядрен реактор с мощност 27 киловата.