МААЕ не може да потвърди мирния характер на иранската ядрена програма
МААЕ не може да потвърди мирния характер на иранската ядрена програма / снимка: БГНЕС
Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ не може да потвърди, че ядрената програма на Техеран има мирни цели, предаде Франс прес.

На откритото във Виена годишно заседание на Управителния съвет на МААЕ генералният директор на агенцията Мохамед ел Барадеи заяви, че ведомството му "не е в състояние да предостави надеждни доказателства, че в Иран няма недекларирани ядрени материали и че Техеран не извършва необявени ядрени дейности".

"Това е от огромно значение в случая с Иран заради предисторията му от недекларирани дейности и заради нуждата той да спечели отново доверието на международната общност и да я убеди, че ядрената му програма има мирен характер", допълни Ел Барадеи.

Иранската делегация, която присъстваше на откриването на заседанието, изтъкна усилията, които полага Иран да сътрудничи с МААЕ по ядрената си програма и предупреди, че дебатите за нови санкции срещу Техеран ще бъдат контрапродуктивни.

Заседанието на Управителния съвет на МААЕ ще продължи два дни. На него се обсъжда доклад на агенцията за ядрената програма на Техеран. Части от доклада бяха разпространени още миналата седмица. В него МААЕ заключава, че Техеран проявява по-голямо прозрачност по ядрената си програма. Отбелязва се, че Техеран е непреклонен към искането на ООН да спре ядрените си дейности.