МААЕ и Иран отново не се разбраха
МААЕ и Иран отново не се разбраха / снимка: Reuters, архив

Експертите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) и представителите на Иран приключиха тази вечер преговорите си в Техеран, без да постигнат споразумение, съобщи във Виена дипломатически източник на МААЕ.

Делегацията на атомната агенция пристигна вчера в Техеран в опит да постигне споразумение, което да й позволи да разследва свободно целите на спорната ядрена програма на Иран. Делегацията начело с белгиеца Херман Накаертс ще се завърне във Виена утре сутрин.

Иранските преговарящи бяха ръководени от представителя на Ислямската република в МААЕ Али Асгар Солтаниех. Предишна среща в средата на декември продължи само един ден и двата лагера изразиха задоволство от добрите разговори с оглед постигането на споразумение през януари.

Преговорите, които продължават от една година, целят подписването на глобално споразумение, позволяващо на експертите на ООН да разследват свободно ядрената програма на Иран. Западните страни подозират, че тя има военни цели, което Техеран категорично отрича, пише БГНЕС.

Агенцията иска по-голям достъп до някои обекти, документи и хора, включително до военната база Парчин, където може да се извършват тестови взривове и която може да се използва за пускане на атомна бомба.