МААЕ е готова да се върне в Северна Корея
МААЕ е готова да се върне в Северна Корея / снимка: БГНЕС, архив

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е готова да се завърне в Северна Корея, съобщи генералният й директор Юкия Амано, след като Пхенян се съгласи да спре ядрените си опити и обеща да преустанови обогатяването на уран и сложи край на тестовете на ракети с дълъг обсег.

„Както казах и преди, Агенцията играе ключова роля в проверката на (севернокорейската) ядрена програма”, отбеляза Амано в комюнике, посочва БГНЕС. „Очаквайки допълнителна информация, стоим в готовност да се завърнем в Йонбьон, за да започнем мониторинг на действията, при поискване и със съгласието на Управителния съвет”, допълни директорът.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън каза, че севернокорейският ядрен мораториум е”умерена първа стъпка в правилната посока” по пътя към мира. По думите й САЩ все още таят „дълбока тревога” и ще следят внимателно ситуацията, като „съдят новите лидери на Северна Корея според техните действия”.

Япония приветства споразумението между КНДР и САЩ за ядрената програма на Пхенян като важна стъпка към решаване на отдавна неуредени въпроси, допълва БТА. Южна Корея също изрази задоволство от постигнатата договореност и каза, че тя би трябвало да бъде основа за по-нататъшен напредък към уреждане на въпроса със севернокорейската ядрена програма.

Източник от руското външно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че Москва проучва информацията, получена от партньори в шестстранните преговори за ядрената програма на КНДР, че Пхенян е готов да обяви мораториум върху ядрената си дейност и да допусне инспектори на МААЕ. По думите му Русия приветства всички усилия, които допринасят за напредък към възобновяване на шестстранните преговори.