М.Попова: От върховенството на правото зависи успехът във всяка област на обществения живот
М.Попова: От върховенството на правото зависи успехът във всяка област на обществения живот / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховенството на правото е ценност, от която пряко зависи успехът във всяка друга област на обществения живот и в изграждането на силна общност от граждани. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която откри вчера в Трир, Германия, двудневната конференция, посветена на 20-годишнината от основаването на Европейската правна академия.

В обръщението си към участниците в юбилейния форум вицепрезидентът призова за засилване на връзките на ЕС и на неговите институции с европейските граждани. „Единно законодателство в определени правни сфери, създаване на институции, които да следят за неговото спазване, създаване на прокуратура и съд, към които да се обърнем, когато интересите на Съюза и европейските ни права са нарушени, предвидима защита за жертвите от престъпления - това са усилия, които политически трябва да укрепят Съюза, да подобрят живота на европейския гражданин, да му дадат възможност да даде своя принос за интеграцията на Европа”, подчерта Маргарита Попова.

Участниците в конференцията изразиха загриженост от ефектите на икономическата криза върху стабилността на Европейския съюз. Вицепрезидентът Попова постави акцент върху значението на борбата с корупцията и с организираната престъпност за преодоляването на кризата. В речта си тя коментира, че ,,групировки с европейски генезис и такива извън ЕС изграждат международни престъпни контакти и атакуват чрез стопански престъпления социалните структури на Съюза”. „Корупцията се превръща в най-изкушаващият лайтмотив на модерния свят”, предупреди Маргарита Попова. По нейните думи, пътят към по-силна Европа преминава през общи усилия за изграждането и следването на европейска наказателна политика, която е в състояние да отстоява финансовата сигурност и стабилността на ЕС чрез „защита на бюджетната и финансовата дисциплина, ред и отговорност.”

Сред участниците във форума са заместник-председателите на Европейската комисия Вивиан Рединг и Хоакин Алмуния, бившият председател на ЕК Жак Сантер, председателят на Европейския съд Василиус Скурис, европейският омбудсман Никифорос Диамандурос, евродепутати, конституционни съдии, преподаватели в различни университети, дипломати и магистрати.

ЕС е най-модерният европейски проект и заедно трябва да положим усилия да го изведем от кризата по един устойчив начин, посочи в изказването си пред участниците във форума зам.-председателят на Европейската комисия Хоакин Алмуня.

Според зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг „съдът е в центъра на политиките на ЕС“, а съдията вече не е национален, а европейски магистрат. „Неговата независимост е важна за ЕС, тъй като всички европейски граждани трябва да са сигурни, че всеки техен спор, където и да е в ЕС, ще бъде решен справедливо”, коментира комисар Рединг.

„Уважението към върховенството на закона няма общо с политическите борби, тъй като нашите ценности нямат политически свят“, добави Вивиан Рединг и най-свой ред подчерта, че ефективното правосъдие е в пряка връзка с икономическия растеж. „Неефективността дори на една съдебна система уврежда целия вътрешен пазар на ЕС”, коментира зам.-председателят на ЕК.